Čaj Yunnan Pu Erh green leaf zelený typ_sheng_raw
Pu-erh Sheng Raw. Vynikající třída, tzv. syrového čínského čaje neboli také zeleného Pu-erhu z jihozápadního Yunnanu.
Vynikající třída sypaného čaje Pu Rrh Mao Cha zeleného typu.
Kategorie: | Pu Erh - zelené čaje |
---|---|
Čajový obřad Gong Fu: | ano |
Originální název: | Pu Erh |
Oblast: | Yunnan |
Příprava: | Čaj zalijte 80-90°C horkou vodou a louhujte 2-3 minuty /vícekrát/. |
Vícenálevový čaj: | ano |
Teplota vody: | 80-90 °C |
Čas přípravy: | 2-3 min. |
Množství čaje: | 2-3 g |
Subtropické podnebí, čistá příroda a hluboké rozlehlé hory jsou základem neuvěřitelně pestré a bohaté produkce čaje a jeho variací.
Tento sypaný čaj se vyrábí z odrůdy širokolistých čajovníků camellia sinensis Assamica, v Číně známých jako Da Ye Zhong (ta jie: Velký list). Sběr je výhradně ruční, natrhané lístky se následně rolují s řemeslnou zručností tradičních čajových mistrů také ručně. Samotný proces vyzrávání je u Pue-rhů spojen s procesem oxidace a mikrobiální fermentace za asistence zdraví prospěšných bakterií, plísní (nejčastěji plísně typu Aspergillus) a kvasinek. V charakteru čaje je znát doba zrání, která se v průběhu času mění, protože listy jsou skladovány a ponechány přirozenému stárnutí (u nejcennějších sort někdy i desítky let). Také chuť čaje, typicky „zemitá, dřevitá“ se rok od roku lehce mění, „zraje“ a zjemňuje.
Pu-erh je v Číně tradičně považován za léčivý čaj a patří mezi nejoceňovanější i mimo Čínu. Špičkové sorty dosahují na trhu astronomických cen.
Vzhled listů – dlouhé, zelenohnědé s podílem světlých tipsů, lehce rolované. Nálev je slámově žlutý s chutí sladší, květinovou s velmi jemnou svíravostí a zemitostí.
Vícenálevový, stimulující čaj. Ideální pro seznámení s Pu-erhy zeleného typu.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.