Polozelený čaj China Fujian Tie Guan Yin floral Superior
Prémiová vysoce kvalitní třída Superior, nejslavnějšího z čínských oolongů Tie Guan Yin (Tchie Kuan-jin, Ti Kwan Yin) „Železná bohyně milosrdenství“ pochází z provincie Fujian z hornatého regionu Anxi z nadmořské výšky 400–1000 m. Lehce oxidovaný oolong zelenějšího typu.
Kategorie: | Oolongy Čína |
---|
Čaj je pojmenován podle buddhistické bohyně soucitu, laskavosti a moudrosti.
Existuje řada legend, které vysvětlují původ jména Tie Guan Yin. Jsou mezi nimi i tyto dvě.
První vypráví příběh učence Wanga, který na jedné ze svých cest náhodně objevil prazvláštní čajový keř. Zasadil ho ve své zahradě a z čajových lístků pak připravil čaj, jaký ještě neokusil. Při cestě k císařskému dvoru ho vzal jako dárek císaři, známému čajomilci, kterému okamžitě zachutnal. Protože zpracované čajové lístečky byly těžké jako železo a krásné jako samotná bohyně milosrdenství byl čaj nazván „Železnou bohyní milosrdenství“.
Druhá legenda vypráví příběh chudého farmáře jménem Wei. Cestou z čajových polí, kolem kterých každodenně chodil, byl chrám se železnou sochou Guan Yin. Wei si všiml, že se stav chrámu zhoršuje. Rozhodl se ho zachránit. Předsevzal si celý chrám uklidit, vyčistit a pravidelně se v něm modlit. Dělal to mnoho měsíců. Jednou v noci se mu ve snu objevila Guan Yin a řekla mu, že za chrámem je jeskyně s pokladem, který na něj čeká. Po vstupu do jeskyně objevil Wei výhonek čajovníku. Zasadil ho na své pole a vypěstoval z něho velký čajový keř. Z tohoto čajovníku byl ten nejlepší čaj. Proto rozdal větvičky keře všem svým sousedům. Wei a jeho sousedé začali pěstovat a prodávat tento skvělý čaj pod názvem Tie Guan Yin.
Ať už vznikl polozelený čaj Tie Guan Yin jakkoli, je nejrozšířenější a nejšpičkovější třídy jsou považovány za nejlepší a nejdražší z čínských oolongů.
Proces výroby zjednodušeně probíhá tak, že po sklizni se nechají zelené lístky čajovníků krátce zavadnout na slunci. Následně jsou ručním přehazováním v ošatkách jemně natřeseny. Tím dojde k porušení buněčných struktur a zahájení kontrolované fermentace. Vše se několikrát opakuje, vždy s 1-2 hodinovou přestávkou. Podle vůně farmář usoudí, zda je fermentace u konce a nechá čaj několik minut vyhřívat v kotli. Po rychlém ochlazení je Tie Kuan Yin rolován (za použití jemných rostlinných olejů a vosků – aby se lístky neslepovaly a déle si uchovaly čerstvost) a následně sušen. Podle kvality lístků a mistrné fermentace vzniká kvalita tříd „Železné bohyně“.
Ručně svinuté listy do nepravidelných kuliček mají světlejší zelenou barvu. Nálev je čirý, zelinkavý až světle žlutý s chutí hladkou, delikátní, lehce květinovou s mírnou sladkostí.
Vícenálevový čaj, který se velmi dobře opakovaně louhuje. Velmi vhodný pro přípravu pomocí tradičního čínského čajového rituálu Gong Fu Cha za použití speciální sady čajového náčiní. Lístky se opakovaně zalévají v malé konvičce s dobou louhování trvající cca 20 s a s jejich následným postupným prodlužováním o cca 10 s u dalších nálevů…
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.