Polozelený čaj China Huang Chi Xiang Tangchung
Vynikající třída čínského oolongu z jihočínského kantonu Guangdong z horské oblasti Fenghuang (Feng-Chuang).
Kategorie: | Oolongy Čína |
---|---|
Balení: | Rozvažované |
Bio organic: | ne |
Čajový obřad Gong Fu: | ano |
Originální název: | Huang Chi Xiang Tangchung |
Oblast: | Čína |
Příprava: | Zalijte 70-80°C horkou vodou a louhujte 1-2 minuty /vícekrát/. |
Vícenálevový čaj: | ano |
Teplota vody: | 70-80 °C |
Čas přípravy: | 1-2 min. |
Množství čaje: | 2-3 g na cca 200ml |
Vynikající třída čínského oolongu z jihočínského kantonu Guangdong z horské oblasti Fenghuang (Feng-Chuang). Toto místo je známé produkcí unikátních polozelených čajů známých v Číně jako Tangchung (Dan Cong). Dan Cong znamená „jediný keř“ a označuje čaj, který byl vyroben z listů jediného stromu nebo ze stromů stejného kultivaru a následného společného zpracování. Huang Chi Xiang lze přeložit jako "Vůně zlaté větve" nebo "Žlutá gardénie" a jde o označení pro konkrétní strom (či jeho klon), ze kterého se čaj sbíral, pro vůni (xiang) a chuť konkrétního čaje.
Ruční sběr listů z jednotlivých velkých čajovníků (až 8 m vysokých) probíhá pouze jednou ročně a produkce čaje je velmi omezená. Při sklizni zeleného listu se vyberou první tři listy. To je známá tzv. „třída výběru, kvality“. Listy se trhají, jakmile se pupen zcela otevře. Listy se poté nejprve položí na bambusové rohože a vystaví se slunci. Po krátkém zavadnutí se přemístí do chladnějšího prostředí dovnitř, kde proces pokračuje s jemným ručním protřepáváním. Dalším krokem je řízená oxidace čajovými mistry, svinování, pražení a sušení.
Listy jsou hnědočerné, delší „řapíky“ s matným povrchem. Nálev je čirý, světle zelenožlutý s chutí aromatickou, přitom jemně praženou, nasládlou s převládající ovocnou dochutí.
Vícenálevový, polofermentovaný osvěžující oolong vhodný ke klidnému popíjení a rozjímání.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.