Vietnam Ku Ding
Che Dang Cao Bang, Ku ting, Cesmína velkolistá
Kategorie: | Bylinné a rostlinné čaje |
---|---|
Balení: | Rozvažované |
Originální název: | Ku Ding |
Oblast: | Vietnam |
Příprava: | Zalijte 70 - 80°C horkou vodou a louhujte 1-3 minuty. |
Vícenálevový čaj: | ne |
Teplota vody: | 90-100 °C |
Čas přípravy: | 1-3 min. |
Množství čaje: | 1-2 rolky na cca 200ml |
Tzv. „hořký čaj“ ze severní hornaté oblasti Vietnamu. Tento bylinný čaj z listů Cesmíny velkolisté je velmi populární i v Číně. Vlastnosti a účinky tohoto hořkého čaje byly zaznamenány ve starých knihách orientální medicíny z doby před 4-5 stoletími. Čaj je vyhledáván pro své léčivé účinky, kdy snižuje hladinu cholesterolu v krvi, snižuje tlak a působí protizánětlivě. Cesmína velkolistá roste roztroušeně na vápencových horách provincie Cao Bang poblíž břehů potoků a vytváří krásnou přírodní scenérii. Jde o stálezelený strom, vysoký až 20m, listy jsou zelené a zubaté, plody červené, kulovitého tvaru. Po sklizni se lístky nakrájí na tenké plátky a lehce se suší na slunci nebo na mírném ohni, čímž se zachovává charakteristická chuť tohoto jedinečného hořkého čaje. Tmavší hnědozelené listy jsou srolovány do tvaru úzkých „doutníčků, rolek“. Nálev je světle zelený s chutí výrazně nahořklou, svíravou, mírně slanou. Nálevy louhujte dle chuti. Příliš silný výluh lze ředit horkou vodou.
Příprava: Čaj zalijte vodou o teplotě 70-80 °C, zakryté nechte louhovat 1-3 minuty. Pro přípravu 200ml čaje použijte 1-2 rolky čaje.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.