Zelený čaj Assam TGFOP 1 Joonktollee
Indický zelený čaj pravý.
Oblast Dibrugarh, nadmořská výška 110m.
Kategorie: | Zelené čaje Indie |
---|---|
Balení: | Rozvažované |
Čajový obřad Gong Fu: | ne |
Čajový obřad Chanoyu: | ne |
Originální název: | Joonktollee |
Oblast: | Assam Dibrugarh |
Příprava: | Zalijte 80-90°C horkou vodou a louhujte 1-2 minuty /vícekrát/. |
Vícenálevový čaj: | ano |
Teplota vody: | 80-90 °C |
Čas přípravy: | 1-2 min. |
Množství čaje: | 2-3 g |
Zelený čaj Assam TGFOP 1 Joonktollee.
Zelená specialita z Assamu z oblasti Dibrugarh (110 m n.m.) z plantáže Joonktollee, která byla založena v roce 1874 mladým anglickým šlechticem Johnem Eliotem. Během let se z malé zahrady stala jedna z největších v oblasti.
Assam je označení čaje pěstovaného v indické oblasti Ásám (nověji též Asam). Asam je severovýchodní stát na území Indie s rozlohou přibližně velikosti Česka. Leží v povodí řeky Brahmaputra, většinu území vyplňuje nížina. Pěstitelé se musí potýkat se značně vysokými srážkami od 2000 do 3000 mm ročně. Jsou velmi nerovnoměrné a v období monzunových dešťů mohou dosáhnout až 255–300 mm denně. Tato „skleníková“ kombinace vlhkosti a tepla dává vzniknout jedněm z nejjemnějších druhů čaje na světě. Oblast je proslulá především produkcí kvalitních černých čajů, na zelený čaj připadá o málo více než 1 % z celkové produkce čaje v Indii.
Velké listy assamského čajovníku, jejichž spodní strany pokrývá stříbřené chmýří, poskytují vysoce kvalitní čaj s vysokým podílem tipsů. Tento zelený, nefermentovaný Assam se zpracovává tradičním způsobem výroby zeleného čaje z rostliny Assamica. Čaj se zde sklízí po celý rok, avšak většina sklizní probíhá od července do září. Jeden sběrač v těchto měsících otrhá přibližně 50 000 vzrostlých vrcholů větviček čajovníku za den.
Vzhled listů: tmavě zelené, středně dlouhé s množstvím světlejších tipsů. Nálev je žlutý až žlutozelený s chutí překvapivě velmi jemnou trávovou, nasládlou s ovocnými tóny, skoro bez svíravosti typické u zelených čajů.
Vícenálevový čaj delší trvanlivosti.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.