Zelený čaj Ceylon Green OPA Dimbula
Kvalitní zelená varianta ze Srí Lanky.
Kategorie: | Zelené čaje Srí Lanka |
---|---|
Balení: | Rozvažované |
Bio organic: | ne |
Čajový obřad Gong Fu: | ne |
Čajový obřad Chanoyu: | ne |
Originální název: | |
Oblast: | Srí Lanka |
Příprava: | Zalijte 80-90°C horkou vodou a louhujte 1-2 minuty /vícekrát/. |
Vícenálevový čaj: | ano |
Teplota vody: | 80-90 °C |
Čas přípravy: | 1-2 min. |
Množství čaje: | 2-3 g |
Jeden z neoblíbenějších zelených čajů z legendárního údolí Dimbula na Srí Lance (do roku 1972 Ceylonu), které se rozkládá v nadmořské výšce přibližně 1 100 až 1 600 metrů. Místní úrodnou půdu využívali Britové především k pěstování kávy. Pak ale nákaza v podobě houby Hemileia vastatrix zničila prakticky všechny kávovníkové plantáže. Jako náhražka se tedy začal od roku 1870 pěstovat čaj, jehož semena se podařilo tajně propašovat z Číny.
Oblast Dimbula je během srpna a září typická monzuny i chladnějším počasím, nejlepší čaje tak produkují sklizně v sušších lednových a únorových měsících. Sklizeň probíhá výhradně ručně. Po otrhání (až 20 kg čajových lístků denně většinou ženami-sběračkami) a částečném usušení se vystaví vysoké teplotě, čímž se zabrání fermentaci. Čajové lístky se poté svinou a nechají dosušit.
Vzhled listů – matně zelené rolované do „spirálek, hnízd“. Po zalití se listy pěkně rozvinou. Nálev je žlutozelený s chutí jemně svíravou s lehkým ovocným podtónem.
Vhodný k celodennímu popíjení.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.