Zelený čaj Laos Laothang green OP
Zelené čajové překvapení ze severního Laosu.
Oblast: Phongsaly, nadmořská výška 1200 - 1600m.
Kategorie: | Zelené čaje Laos |
---|---|
Balení: | Rozvažované |
Originální název: | Lao thang |
Oblast: | Laos |
Příprava: | Čaj zalijte 80-90°C horkou vodou a louhujte 1-2 minuty /vícekrát/. |
Vícenálevový čaj: | ano |
Teplota vody: | 80-90 °C |
Čas přípravy: | 1-2 min. |
Množství čaje: | 2-3g na 200ml |
Pěstování čaje v oblasti Phongsaly s velkým množstvím starých čajovníků (až 400 let) s mírným mořským monzunovým klimatem, úrodnou a mírně kyselou půdou v nadmořské výšce až 1600 m má bohatou historii. V 16. století byl severní Laos součástí království Xishuangbanna, vazalského státu říše Ming. Čajový boom dorazil i do této venkovské oblasti a vzniklo zde mnoho čajových zahrad. Dnešní produkce čaje v této oblasti má i sociální, ekonomický a ekologický význam na podporu etnické menšiny Phunoi a stala se významnou alternativou k dřívějšímu pěstování opia. (Laos byl do r. 1998 největším světovým opiovým producentem).
Oblast Phongsaly je také jednou z nejnavštěvovanějších destinací turistů, které lákají především návštěvy sousedních vesnic, jejichž styl se nezměnil po stovky let. Okolní oblasti jsou bohaté na etnické menšiny a lidé zde žijí velmi tradičně. Sběr čaje je ruční s pečlivým řemeslným zpracováním. Obvyklá sklizeň za den jsou pouhé 3 až 4 kg čajových lístků, z nichž po usušení zbude pouhá třetina. Péče o čaj a jeho sklizeň vyžaduje pečlivost a trpělivost ve spojení s dlouholetými zkušenostmi. Proto jsou zaměstnanci čajových zahrad převážně staršího věku.
Vzhled listů – zelenohnědé s menším množstvím stříbřitých tipsů. Nálev je slabě žlutohnědý s chutí jemnou, s ovocným dozvukem a mírnou sladkostí a velmi lehkou trpkostí.
Tento velmi kvalitní organický zelený čaj je vhodný pro každodenní popíjení a je svou kvalitou příjemnou alternativou k běžné produkci laoských převážně černých čajů.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.