Žlutý čaj China HUANG DA CHA
Huang Da Cha je velmi ceněný tzv. žlutý čaj z oblasti Huo Shan z čínské provincie Anhui, císařský čaj s dlouhou tradicí.
Kategorie: | Žluté čaje |
---|---|
Balení: | Rozvažované |
Čajový obřad Gong Fu: | ano |
Cultivar: | Sinensis Huo Shan Jin Ji |
Oblast: | Huoshan County, Anhui Province |
Příprava: | Zalijte 80-90°C horkou vodou a louhujte 2-3 minuty /vícekrát/. |
Vícenálevový čaj: | ano |
Teplota vody: | 80-90 °C |
Čas přípravy: | 2-3 min. |
Množství čaje: | 2-3 g |
"Huang" znamená žlutý, "cha" pak čaj. Žlutý čaj je mezistupněm mezi zelenými čaji a jemnými oolongy.
Čínské žluté čaje byly výhradně určeny pro potřeby císařského dvora s historií sahající až do dynastie Ming (1368-1644). Huang Da Cha je jeden z prvních žlutých čajů, který vyrobili čínští buddhističtí mnichové. Jeho primárním účelem bylo zajistit dlouhodobou koncentraci při meditacích.
Žlutý čaj se vyrábí podobně jako zelený čaj, navíc s procesem krátké řízené fermentace při nižších teplotách. Po natrhání vrcholových čajových pupenů a nejbližších jemných lístků a počátečním zavadnutí, zahřátí a rolování dochází k „odpočinutí“ čaje na 5-27 hodin. Při následném procesu sušení je sklizeň rozprostřena do silných vrstev, přikryta plátnem až na 2-3 dny. Tento proces tzv. „menghuan“ - velmi pomalé a jemné sušení teplem s oxidací listů přikrytých plátnem se může opakovat dokud listy neztratí zelenou barvu a nakonec zhnědnou, zežloutnou… Skutečně delikátní postupy výroby žlutých čajů si majitelé jednotlivých čajových zahrad střeží po generace.
Vzhled – tmavé hnědozelené, drobnější, stejnoměrně rolované drátkovité lístky s podílem tipsů. Nálev je světle žlutý s chutí jemnou, vyváženou s květinovými podtóny a mírnou sladkostí bez „trávovitosti“ zelených čajů. Vícenálevový čaj s menším obsahem kofeinu.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.